Τα κάστανα μπορούμε να τα απολαύσουμε με χίλιους δυο τρόπους, σε πάρα πολλές συνταγές.
Πέρα από ψητά, βραστά, γλυκό του κουταλιού ή σε τούρτα, μπορούν να συνοδεύσουν ή και να πρωταγωνιστήσουν, σε πάρα πολλά φαγητά, γλυκά ή επιδόρπια.
Κάστανα – πως καθαρίζονται και βράζονται
Υλικά
κάστανα
λίγο αλάτι
νερό
Εκτέλεση
-Εάν στη συνταγή μας τα χρειαζόμαστε ολόκληρα, μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος, τα βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό, σε μέτρια θερμοκρασία, και τα βράζουμε, για 25′.
Αν δεν μας ενδιαφέρει αν σπάσουν, τα κόβουμε στα δύο και τα βράζουμε γύρω στα 10′.
-Τ᾿ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, (όχι να παγώσουν) και μ᾿ ένα μαχαίρι, τα ξεφλουδίζουμε.
-Συνοδεύουν υπέροχα το κρέας, ειδικά το χοιρινό, αλλά αποτελούν και τη βάση καταπληκτικών συνταγών ζαχαροπλαστικής.
Κλασικά αποτελούν μέρος της γέμισης στη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα (ή το κοτόπουλο), μαζί με κουκουνάρια, καρύδια και σταφίδες.
– Τα κάστανα, ωμά ή ψητά, αποτελούν μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη και για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες. Περιέχουν πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, καθώς και βιταμινών Β1, Β2, C και φολλικού οξέως.