Ένα παραδοσιακό γλυκό των Ποντίων – διαδομένο και στη Θεσσαλία – που τρώγεται και σαν μαρμελάδα. Λόγω της -σχετικής- δυσκολίας στην παρασκευή του, δεν το βρίσκουμε συχνά. Ευκαιρία λοιπόν να το έχουμε σπίτι μας, φτιαγμένο από τα χεράκια μας!

Εκτέλεση 

Πλένουμε τα σύκα πολύ καλά!
Φτιάχνουμε σιρόπι, βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, σε σιγανή φωτιά.
Μετά από 1-2 βράσεις, ρίχνουμε τα σύκα.

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γυάλινα βάζα που είναι πολύ καλά πλυμένα, αποστειρωμένα και τελείως στεγνά. Πριν βιδώσουμε το καπάκι, βάζουμε γύρω από το λαιμό τους ένα αλουμινόχαρτο, για να αποφύγουμε ίχνη μαρμελάδας που θα δυσκολεύουν το άνοιγμά τους.

Τα συντηρούμε στο ψυγείο, χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο.
2 κιλά σύκα ολόκληρα (με το κοτσάνι τους)
1 κιλό ζάχαρη
2-3 ποτήρια νερό

Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα

Μην μας ανησυχήσει το γεγονός πως τα πιο μελωμένα σύκα θα ανοίξουν στο μαγείρεμα. Αυτό είναι καλό.
Για να ελέγξουμε το δέσιμο του σιροπιού, ρίχνουμε μια σταγόνα στο νύχι μας. Αν δεν απλώσει, αλλά σταθεί όπως πέσει, το σιρόπι έχει δέσει καλά! Αν απλώσει, το αφήνουμε παραπάνω μέχρι να δέσει.
Το γλυκό πρέπει να κρυώσει τελείως πριν το βάλουμε σε βαζάκια. Αυτό σημαίνει πολλές ώρες. Περίπου 12.
Διατηρείται πάνω από χρόνο.

lovecooking