Τα Χριστούγεννα είναι για όλες μας μια όμορφη ευκαιρία να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να τα περιποιηθούμε και να κάνουμε κάτι ξεχωριστό, κάτι ιδιαίτερο, κάτι που ξεφεύγει από τα δεδομένα της καθημερινότητας.

Ένα λαμπερό στρώσιμο τραπεζιού με ανάλογα για την περίσταση σερβίτσια και ποτήρια, μια ιδιαίτερη συνταγή και φυσικά κρασί.

Ένα διάσημο για τη νοστιμιά του πιάτο που χρειάζεται λίγη τέχνη στο κόψιμο της σφολιάτας, αλλά θα τα καταφέρεις, είμαι σίγουρη.

Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να ενσωματώσεις αυτό το πιάτο στο γιορτινό σου τραπέζι, γιατί πραγματικά θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου.

Υλικά για 4 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας κατεψυγμένο (ξεπαγωμένο) ή ψυγείου
ασπράδι από ένα αυγό
1 πακέτο γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες
200 γραμμ. καβουρόψιχα βρασμένη
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 ml κρέμα γάλακτος
Χυμός από 1 λάιμ
1 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
40 γρ. βούτυρο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Μερικά φυλλαράκια σχοινόπρασο για το σερβίρισμα

Προετοιμασία
Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ, κόψε τη σφολιάτα σε στρογγυλά κομμάτια. Πέρασε με ασπράδι τη μια πλευρά από τα μισά κομμάτια και από πάνω κόλλησε τα υπόλοιπα κομμάτια σφολιάτας. Με ένα πιο μικρό κουπάτ, αφαίρεσε προσεκτικά από την πάνω σφολιάτα το κέντρο της. Θα δημιουργηθεί έτσι η φωλίτσα.

Άπλωσε σε μια λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί και βάλε τις φωλιές σου. Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C και ψήσε τις φωλιές σου για 10 λεπτά να ροδίσουν.

Όταν ψηθούν οι φωλιές, με ένα μικρό μαχαίρι, αφαίρεσε το ψημένο κέντρο τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη γέμιση. Άφησέ τες σε σχάρα να κρυώσουν.

Βάλε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί σόταρε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να αρχίσουν να διαφανίζουν. Πρόσθεσε τις γαρίδες και μόλις αλλάξουν χρώμα ρίξε την καβουρόψιχα. Ανακάτεψε και “σβήσε” με το χυμό λάιμ. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και το σχοινόπρασο και ανακάτεψε να πάρουν μία βράση. Άφησε τη γέμιση να κρυώσει.

Δείτε επίσης:  Συνταγή για πεντανόστιμη Ψαρόσουπα

Γέμισε τις φωλιές σου με τη γέμιση και μπορείς να βάλεις σε κάθε πιάτο λίγη ακόμη γύρω από τη φωλιά. Σέρβιρε με δυο φύλλα σχοινόπρασο για ντεκόρ.

Μπορείς να προσθέσεις και άλλα θαλασσινά στη γέμισή σου, όπως ψίχα σολωμού ή φιλέτο αντσούγιας, αν σου αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις!

Αν έχετε και εσείς πάθος με την μαγειρική κάντε μας: