Το αγαπημένο μας μικρασιάτικο γλυκό, που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς το ιδιαίτερα δημοφιλές στη βόρεια Ελλάδα.
Το όνομα της προέρχεται από την Τούρκικη λέξη «πογάτσα» (Pogaca = ζύμη).
Βέβαια, όπως μας πληροφορούν τα περιέχει α Οθωμανικά λεξικά, η λέξη πογάτσα αποτελεί παραφθορά της Ιταλικής λέξης Focaccia που σημαίνει γλυκιά πίτα!

Η μικρασιάτικη μπουγάτσα είναι μια γλυκιά πίτα από φύλλο με γέμιση κρέμας ή με τυρί μυζήθρας,αλλά και με χωρίς γέμιση (στη Μικρά Ασία την έφτιαχναν και με χωρίς γέμιση)

Η αυθεντική συνταγή της μπουγάτσας πρέπει αγνά υλικά και φρέσκο βούτυρο. Ουσιαστικά αυτό που την διαφοροποιεί από τις άλλες πίτες είναι πολύ απλά το τραγανό, γλυκό και πάρα πολύ ιδιαίτερο φύλλο της, το λεγόμενο μοναδικό φύλλο μπουγάτσας.

Ας δούμε πρώτα την μπουγάτσα με την κρέμα:

Υλικά Συνταγής για 6 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1,5 λίτρο γάλα
200 γραμ. σιμιγδάλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο και 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
κανέλα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αρχικά φτιάχνετε την κρέμα. Βάζετε στη φωτιά μία κατσαρόλα με το γάλα και περιμένετε μέχρι να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια τοποθετείτε τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Στη συνέχεια ρίχνετε το σιμιγδάλι σιγά σιγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Τέλος τοποθετείτε το αλάτι, τις βανίλιες και το βούτυρο. Αφήστε κατά μέρος να κρυώσει λίγο.
Τοποθετείστε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί ενώ τα βουτυρώνετε. Μόλις βάλετε τα μισά, τοποθετείστε την κρέμα και συνεχίστε με τα υπόλοιπα.
Ψήνετε για περίπου μία ώρα και βγάζετε από το φούρνο. Όταν κρυώσει πασπαλίζετε με άχνη και κανέλα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχημένη συνταγή της μπουγάτσα; είναι η καλή ποιότητα του φύλλου. Αν δεν μπορούμε να ανοίξουμε μόνοι μας πρέπει να βρούμε λεπτό και ελαστικό φύλλο κατά προτίμηση νωπό.

enimerotiko