Κψκ. Αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων, κλασικό γλυκό που λαχταρούν τα μικρά παιδιά και κλεφτοτρώνε οι μεγαλύτεροι.
Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει ζαχαροπλαστείο που να μην έχει τα κωκ σε περίοπτη θέση, δεν είναι επίσης τυχαίο που είναι από τα γλυκά που φεύγουν με τα… κιλά.
Οσο αγαπημένο γλυκό, όμως, κι αν είναι, η παρασκευή του στο σπίτι μοιάζει λίγο δύσκολη. Κυρίως γιατί όλοι σκέφτονται πώς θα μπουν στη διαδικασία να φτιάχνουν μικρά μικρά παντεσπανάκια, να τα κόψουν κλπ.
Το cookpad.com δίνει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική, που αποφεύγει το μπελά της συναρμολόγησης, δίνοντας μια συνταγή για κωκ ταψιού.
Δείτε την:
Υλικά
Παντεσπάνι
- 5 αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- 1 νεροπότηρο αλεύρι
- 2 κουταλιές σούπας νερό
- 2 βανίλιες
Σιρόπι
- 150 γρ νερό
- 150 γρ ζάχαρη
- 1 σφηνάκι λικέρ σε γεύση της αρεσκείας σας
Κρέμα
- 4 κούπες γάλα
- 3 βανίλιες
- 6 αυγά
- 1 1/3 της κούπας ζάχαρη άχνη
- 1/2 κούπα κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο (αγελαδινό)
Γλάσο σοκολάτας :
- 225 γρ κουβερτούρα
- 1 κρέμα γάλακτος (των 330 ml)
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά σούπας λικέρ ή κονιάκ
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 1-2 λεπτά, ρίχνουμε το λικέρ ή το κονιάκ και το κατεβάζουμε απ το μάτι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατεψουν και ρίχνουμε το νερό. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμα.
Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμενο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 175°C για 15 λεπτά.
Μόλις βγει απ’ το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Γλυκιά απόλαυση 2 σε 1 φωτογραφία βήματος 4
Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την κρέμα. Ζεσταίνουμε το γάλα στην κατσαρόλα. Σε μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ενωθούν καλά χωρίς να έχει “κόμπους”. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στο μίγμα με τα αυγά και τα ξαναβάζουμε όλα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και τη βανίλια ξανά ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
Ρίχνουμε τη ζέστη κρέμα πάνω στο κρύο παντεσπάνι.
Αφήνουμε να κρυώσει ξανά και φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολακι την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ ή το λικέρ και τη ζάχαρη, μόλις ζεσταθεί καλά κατεβάζουμε απ’το μάτι και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε να γίνει ένα λείο γλασο.
Όπως είναι ζεστό το ρίχνουμε πάνω στην κρύα κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και είναι έτοιμο.