Ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ εμποτισμένο με σάλτσα καραμέλας, καλυμμένο με γκανάζ σοκολάτας,γαρνιρισμένο με σοκολατάκια Ferrero Rocher… Το απόλυτο σοκολατένιο γλυκό… Μια συνταγή για ένα κέικ με ακαταμάχητη γεύση για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο. Απλά δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια
- 125 γρ. μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 275 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 3 αυγά
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, αλεσμένη σε σκόνη στο μούλτι
- 25 γρ. σκόνη κακάο
Για τη σοκολατένια γκανάζ:
- 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 125 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 165 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλιή
- 125 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1 πρέζα χοντρό αλάτι
- σοκολατάκια Ferrero Rocher για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση ενός τετράγωνου ταψιού με διάμετρο βάσης 20 εκ.
Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετείτε τα κομμάτια σοκολάτας με 1 φλ. τσαγιού (250 ml) νερό και τα ανακατεύετε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μπολ βάζετε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το κακάο και τα ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα βουτύρου εναλλάξ με τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας διαρκώς μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνετε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι ένα σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνεστε στην άκρη για 30 λ να κρυώσει.
Για τη γκανάζ σοκολάτας: Στο μεταξύ, όσο ψήνετε το κέικ, λιώνετε σε μπεν μαρί (σε νερό που σιγοβράζει χωρίς να ακουμπάει το μπολ με τη σοκολάτα και τη κρέμα), τα κομματάκια σοκολάτας με τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
Αφαιρείτε τη γκανάζ από τη φωτιά και την αφήνετε για 5 λ στην άκρη να μισοκρυώσει. Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε τη γκανάζ στο ψυγείο για 30 λ να κρυώσει. Στη συνέχεια τη βγάζετε από το ψυγείο και τη χτυπάτε με σύρμα ή με το μίξερ μέχρι να έχετε μια κρεμώδη και αφράτη γκανάζ.
Για τη σάλτσα καραμέλας: Όσο το έτοιμο κέικ κρυώνει φτιάχνετε τη σάλτσα καραμέλας. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε τη ζάχαρη και την ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, με μια ξύλινη κουτάλα για 5-6 λ μέχρι να λιώσει και καραμελώσει ελαφρώς. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και πολύ προσεκτικά και αργά ρίχνετετη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε και το αλάτι, ανακατεύετε, ξαναβάζετε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για 5 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
Για τη συναρμολόγηση: Αναποδογυρίζετε το κρύο πλέον κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Χρησιμοποιώντας την άκρη μιας ξύλινης κουτάλας κάνετε τρύπες ανά 3 εκ. στην επιφάνεια του κέικ. Με μεγάλο κουτάλι ρίχνετε προσεκτικά τη σάλτσα σε κάθε τρύπα που ανοίξετε να “ποτίσει” το κέικ. Στρώνετε από πάνω τη γκανάς σοκολάτας και τη γαρνίρετε με ψιλοκομμένα σοκολατάκια ferrero rocher (ή τρούφα, ή φλούδες σοκολάτας). Τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.