Υλικά Συνταγής
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.500 γρ.
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- φλούδα από λεμόνι
- 5 σκ. σκόρδο με την φλούδα τους
- 2 φλ. γάλα φρέσκο
Για το πιλάφι μανιταριών
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 300 γραμ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 2 φλ. καστανό ρύζι
- 5 φλ. ζωμός κότας ή νερό ζεστό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο για το κοτόπουλο φούρνου με ρύζι και μανιτάρια, αφήνουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά στον πάγκο εργασίας, για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το σκουπίζουμε καλά και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αλατοπιπερώνουμε καλά. Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή γάστρα ή κατσαρόλα με χοντρή βάση που μπαίνει στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε βαρύ σκεύος και ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα για να πάρει ρόδινο χρώμα, για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε μπαχαρικά, βότανα, φλούδα λεμόνι και τα σκόρδα. Τέλος, περιχύνουμε με το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε το σκεύος και μεταφέρουμε τη γάστρα στο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά με σκεπασμένο το σκεύος. Ξεσκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20 λεπτά, ώστε να ροδίσει το πουλερικό.
Αφήνουμε το κοτόπουλο φούρνου να σταθεί για 15 λεπτά και έπειτα κόβουμε σε μερίδες ή ξεκοκκαλίζουμε και σερβίρουμε.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Με αυτή τη σάλτσα ταιριάζει τέλεια η οξύτητα του λεμονιού. Αν σας αρέσει η λεμονάτη γεύση προσθέτετε λίγο χυμό λεμονιού, λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Τέλος, φτιάχνουμε το πιλάφι για το κοτόπουλο φούρνου με ρύζι και μανιτάρια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό την σπασμένη σκελίδα σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό ή νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το πιλάφι μας για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μόλις που να κοχλάζει. Όταν εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια, τότε το πιλάφι είναι έτοιμο.