Διατροφική αξία
Οι λιαστές ντομάτες έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις φρέσκιες, δηλαδή είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Οι λιαστές ντομάτες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, μεγέθη και γεύσεις. Διαφέρουν ως προς το λυκοπένιο..
Ωμές: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια καροτινοειδή ουσία η οποία δίνει στο συγκεκριμένο φρούτο (και ναι, η ντομάτα θεωρείται φρούτο) το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο είναι και μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να προστατέψει από κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς και καρδιακές νόσους.
Μαγειρεμένες: Το ψήσιμο της ντομάτας προκαλεί το σπάσιμο των τοιχωμάτων των κυττάρων της, απελευθερώνοντας περισσότερο λυκοπένιο. Μία πρόσφατη γερμανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε ότι το 77% των ανθρώπων που έτρωγαν μόνο ωμές τροφές είχαν επίπεδα λυκοπενίου κάτω από το ιδανικό.
Πολύ εύκολη αλλά όχι γρήγορη συνταγή.
Υλικά (κατά βούληση, κάθε ολόκληρη ντομάτα βγάζει 2 κομμάτια λιαστής)
Nτομάτες ώριμες, σφιχτές με γεμάτη σάρκα, πλυμένες και κομμένες στα 2 (προτείνω τουλάχιστον 2 κιλά, μεσαίου μεγέθους ή πομοντόρια)
θυμάρι ή ρίγανη ή άλλο ξερό μυρωδικό της αρεσκείας σας (π.χ. βασιλικό)
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
λάδι,
ελάχιστη ζάχαρη.
Εκτέλεσις
Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζετε σ’ένα ξέβαδο ταψί. Βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι στο κάθε κομμάτι ντομάτας και τις τοποθετείτε στον ήλιο καλυμμένες με πολύ λεπτό ρούχο ή τούλι.
Όταν εξατμιστούν τα υγρά και αρχίσουν να ξηραίνονται τις χτυπάμε με το χέρι μία-μία για να ξεκολλήσει το τυχόν αλάτι.
Τις διατηρείτε στην κατάψυξη ή κρεμμασμένες σε ξηρό μέρος ή σε γυάλινο δοχείο με ελαιόλαδο, βασιλικό ή ρίγανη και σκόρδο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Με καυτό ήλιο η αποξήρανση μπορεί να γίνει σε 3-4 μέρες
Λίγα μυστικά ακόμα
Το βράδυ βάλτε τις μέσα στο σπίτι γιατί μπορεί να τραβήξουν υγρασία. Η φλούδα πρέπει να ακουμπάει στο ταψί για να τραβήξει τα υγρά της και όχι αντίθετα. Προτιμήστε ντομάτες «φοινικοτές».
Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτή ουσία και το ελαιόλαδο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο.
Μπορούμε να φτιάξουμε «λιαστές ντομάτες» και στο φούρνο. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τις αποξηραίνουμε, αλλά είναι μία καλή λύση εάν δεν μας επιτρέπουν οι συνθήκες να τις λιάσουμε.
Εξάλλου και έτσι είναι νοστιμότατες. Μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα προτιμούσε να κάνει αποξηραμένες ντομάτες στο φούρνο, είναι οι εξής: απουσία ήλιου (παρασκευή το χειμώνα ή σε μέρη που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια), έλλειψη εξωτερικού χώρου που λιάζεται, καυσαερίο, σκόνες, έλλειψη χρόνου κλπ.
Οπότε παρασκευάζετε «λιαστές ντομάτες» στον φρούρνο, ως εξής:
Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Τις τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, σε μια μόνο στρώση και τους ρίχνετε το θυμάρι, μια γραμμή λάδι, αλάτι πιπέρι και μια υποψία (ελάχιστη) ζάχαρης.
Ψήσιμο: Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 120 βαθμούς C για 10-12 ώρες ανάλογα με τον φούρνο (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, οι ντομάτες δεν θα χαλάσουν). Οι ντομάτες θα πρέπει να έχουν χάσει τα υγρά τους αλλά να είναι ωστόσο κάπως μαλακές.
Συντήρηση: Τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τις τοποθετείτε μέσα σε καθαρά βαζάκια με φύλλα δάφνης ή βασιλικού και μερικές κάπαρες (προαιρετικά) και τις καλύπτετε με ελαιόλαδο.