Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Χωρίς αμφιβολία το λάδι ελιάς είναι από τα πιο αγνά συστατικά, τα οποία διασφαλίζουν υγεία και ισορροπημένη διατροφή.
Άφησε σε σκιερό μέρος
Έτσι θα έχεις το κατάλληλα αρωματισμένο λάδι για κάθε συνταγή!
Για σαλάτες
– Σκόρδο (καλό θα είναι να αφαιρέσεις το φύτρο)
– Κόκκινες πιπεριές, μάραθο, κάππαρη
– Εστραγκόν, κόλιανδρο
Γλυκά
– Ροδοπέταλα, κανέλα, και ξηρό γαρύφαλλο
– Κάρδαμο, κανέλα, αστεροειδές
– Αρμπαρόριζα, κύμινο, κανέλα
Spice it up
Άδειασε τα μπουκάλια και αφού στεγνώσουν καλά ρίξε τα μυρωδικά και γέμισε με ελαιόλαδο.
Τα αρωματικά ελαιόλαδα πρέπει να κλείσουν καλά και να μείνουν σε σκιερό και δροσερό μέρος για δύο εβδομάδες.
– βασιλικός, ρίγανη
– Δενδρολίβανο, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά
– Ρόκα, ρίγανη, λιαστές ντομάτες
Για ζυμαρικά και ρύζι
– Λιαστές ντομάτες, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο
– Δυόσμος, Βασιλικός, Θυμάρι
– Φλούδες λεμονιού, κάρδαμο
Διάλεξε γυάλινο μπουκάλι
Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείς γυάλινα μπουκάλια που να κλείνουν αεροστεγώς για να αποθηκεύσεις τα αρωματικά ελαιόλαδα.
Είναι καλύτερο να επιλέξεις ελαφρύ λάδι, χαμηλό σε οξύτητα για να αναδειχθούν τα αρώματα των βοτάνων, των καρπών ή των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσεις.
Πλύνε τα διάφορα βότανα και στέγνωσέ τα καλά ανάμεσα σε δύο πετσέτες.
Ένας τρόπος να αποστειρώσεις τα μπουκάλια είναι να τα γεμίσεις με βραστό νερό και μερικές σταγόνες τσίπουρο για 5 περίπου λεπτά.
Για κοτόπουλο ή πουλερικά
– Κρόκος, κόλιανδρος
– Φλούδες λεμονιού, σκόρδο, κόκκινο πιπέρι σε κόκκους
– Δενδρολίβανο με κρεμμύδια και γαρύφαλλο
Αρωματικά έλαια
Φρόντισε λοιπόν να βάλεις τον “πράσινο” χρυσό για τα καλά στο τραπέζι σου, τόσο για τα φαγητά, όσο και για τα γλυκά σου. Μια μυρωδάτη ιδέα για να συνοδεύσεις όλες σου τις συνταγές είναι τα αρωματικά ελαιόλαδα. Πρόκειται για ελαιόλαδο αρωματισμένο με μια ποικιλία μυρωδικών και βοτάνων για όλο το φάσμα των τροφίμων και των συνταγών.
Για Κρέας χρησιμοποίησε
– Ρίγανη, θυμάρι σκόρδο
– Λιαστές ντομάτες, μαύροι κόκκοι πιπεριού, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά
– Δάφνη, κάππαρη, κοκκάρια