ΥΛΙΚΑ
- χοιρινό – 2 κότσια 2.200 γρ. με το δέρμα τους
- πατάτες – 2 κιλά μωρό
- χυμό πορτοκαλιού – 250 ml φρέσκο
- χυμό λεμόνι – από 1 λεμόνι
- κόκκινο κρασί – 300 ml ημίγλυκο
- ελαιόλαδο – 120 ml
- σκόρδο – 5 σκ. σπασμένα στο μέση με την παλάμη
- μελί – 1 κ. σούπας
- μουστάρδα – 2 κ. σούπας
- δάφνη – 3 φύλλα
- δεντρολίβανο – 2 κλωνάρια φρέσκο
- Λουίζα – 2 κλωνάρια φρέσκια
- ρίγανη – 2 κλωνάρια φρέσκια
- μείγμα πιπεριών – 1 κ. σούπας
- γαρύφαλλο – 10 καρφάκια
- πιπέρι – φρεσκοτριμμένο
- Ρίγανη – τριμμένη
- αλάτι – θα βάλουμε το φαγητό για ψησίματος
Εκτέλεση
Αφού έχετε καθαρίσει και στεγνώσει από τα νερά τα κότσια, τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκανίτσα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ-μουλτί όλα τα υγρά … πορτοκάλι, λεμόνι, μουστάρδα, κρασί, μέλι, ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα κοτσιά.
Προστίθενται όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά, εκτός από αλάτι.
Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο από την προηγούμενη απόγευμα να μαριναριστούν.
Στο διάστημα αυτό τα γυρνάμε που και που.
Την επόμενη μέρα, όπως είναι τα αραδιάζουμε στην γάστρα μας,
προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, ελάχιστο έλαιο, αλατάκι
σκεπάζουμε με το καπάκι και τοποθετούμε το γάστρα στο κάτω μέρος του φούρνου όπου έχουμε προετοιμάσει στους 200 βαθμούς τις αντιστάσεις και τις
ψήνουμε για 1/2 ώρες μόνο σε αυτούς τους βαθμούς. Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς μέχρι το τέλος του ψησίματος.
Σε 2 ώρες προσθέτουμε τις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί 1 1/2 ώρες.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ψησίματος με προσοχή γύρισε τα κότσια να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αν δεν σας ικανοποιεί το χρώμα, αφαιρέστε το καπάκι για να πάρουν περισσότερο χρώμα.