Οταν αποφασίσετε για το αν θα «κινηθείτε» με ελληνική συνταγή, ή με επιρροές… γαλλικές, για το κρέας σας την Τσικονοπέμπτη, θα έρθει η ώρα να επιλέξετε και τα συνοδευτικά.

Ενα από τα πλέον απολαυστικά, και υγιεινά πιάτα είναι η Jacket Potatoes -ελληνιστί… πατάτα με τη φλούδα!

Μια… εμπλουτισμένη πατάτα / Φωτογραφία: Facebook

Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων -και έχετε ξεπεράσει τους μύθους περί επικίνδυνης… ακτινοβολίας- τότε η «αποστολή» σας είναι ιδιαίτερα απλή.

Καθώς θα χρειαστούν μόλις 10 λεπτά από τον χρόνο σας για να ετοιμάσετε ένα συνοδευτικό που θα μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σας.

Τα υλικά

Πατάτες (μεσαίες προς μεγάλες)
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Βούτυρο (προαιρετικά)
Τυρί κρέμα (προαιρετικά)

Ο,τι άλλο ποθεί ο ουρανίσκος σας (τσένταρ, μπέικον, ελιές, καυτερή σάλτσα κ.ό.κ.)
Θέλει μόλις δέκα λεπτά!Οι οδηγίες για την εξαιρετικά απλή συνταγή, σε φούρνο μικροκυμάτων, βήμα προς βήμα:
Πλένουμε τις πατάτες καλά (καθώς θα παραμείνουν με τη φλούδα τους)
Κάνουμε αρκετές τρύπες με πιρούνι σε όλη την επιφάνειά τους

Προαιρετικά τις αλείφουμε με ελαιόλαδο
Βάζουμε την πατάτα στον μικροκυμάτων σε πλήρη ισχύ για πέντε λεπτά
Γυρίζουμε την πατάτα και τη ψήνουμε για ακόμη πέντε λεπτά
Αφαιρούμε (με προσοχή, γιατί καίει!)
Κάνουμε ένα χάραγμα στη μέση και προσθέτουμε βούτυρο, τυρί κρέμα, αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μας αρέσει στην πατάτα!

Tip #1: Ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας ο χρόνος διαφέρει (π.χ. για μικρή πατάτα μπορεί να είναι 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ή για πολύ μεγάλη έως και 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά)

Tip #2: Γίνεται να ψηθούν ταυτόχρονα 2 ή 3 πατάτες, ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στον μικροκυμάτων.

Tip #3: Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμες, ή ότι δεν θα γίνουν… πουρές, μπορείτε να ελέγχετε με ένα πιρούνι ανά τρίλεπτο τις πατάτες.

Και στο συμβατικό φούρνο

Οι jacket potatoes γίνονται κάλλιστα και στον φούρνο της κουζίνας μας.

Η αρχική διαδικασία είναι η ίδια και σε ό,τι αφορά το ψήσιμο ακολουθούνται τα εξής:

-Προθερμαίνουμε (στον αέρα) στους 220 βαθμούς.

-Από τα 40 λεπτά και πέρα ελέγχουμε με πιρούνι (ή μαχαίρι) αν έχουν μαλακώσει.

-Ψήνουμε για 40 με 60 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της πατάτας.

Να σημειωθεί ότι μια μεσαίου μεγέθους jacket potato (δίχως τα συνοδευτικά) έχει περίπου 150 με 170 θερμίδες, ακριβώς όσο μια βραστή.

Η συνταγή σε βίντεο: