Η συνταγή είναι της κ. Σταυρούλα Αλεξανδρή – Κρητικές -ελληνικές συνταγές !
Υλικά
Φύλλα Βηρυτού 2 πακέτα (η κάθε συσκευασία έχει 12 φύλλα.βάζετε 12 κάτω, γέμιση και 12 πάνω)
- 500 γρ .καρυδιά
- 500 γρ .αμύγδαλα
- 1 φλιτζάνι φιστίκι κροκαν καραμελωμενο (δίνει εκπληκτική γεύση)
- 1 βαζάκι (500γρ.) φρέσκο λιωμένο βούτυρο χωρίο.
- κανέλα – γαρύφαλλο
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
Σιρόπι:
- 3 φλυτζάνια νερό
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 ξύλο κανέλα
- 1,5 κουτάλια λεμονί
- μισό λεμονί με την φλούδα κομμένο μέσα
Εκτέλεση :
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολακι το βούτυρο. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τα 12 φύλλα (1 πακέτο ) κάτω και σε κάθε φύλλο που στρώνουμε ραντίζουμε με το βούτυρο.σε ένα μπολ έχουμε ρίξει αλεσμένα τα καρυδιά,αμύγδαλα και φιστίκια ,την κανέλα – γαρίφαλο (λιγότερο γαρίφαλο περισσότερη κανέλα),την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.στρώνουμε σε όλο το ταψί από την γέμιση να καλυφθούν καλά τα φύλλα και σκεπάζουμε με το δεύτερο πακέτο (τα υπόλοιπα 12) ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω ότι βούτυρο περισσέψει όπως είναι καυτό το ρίχνουμε από πάνω από τα φύλλα και ενδιάμεσα.ψήνουμε για 2,5 -3 ώρες στους 150 -160 βαθμούς.λίγο πριν συμπληρωθεί ο χρόνος κάνουμε το σιρόπι βράζοντας το μονό για 5? και στο τέλος ρίχνουμε το μέλι παίρνει μία βράση και σβήνουμε. Σημαντικό στον μπακλαβά για να βγει τέλειος είναι ότι το σιρόπι το ρίχνουμε καυτό μόλις βγάλουμε τον μπκλαβα από το φούρνο για να γίνουν πιο τραγάνα τα φύλλα.
Θα έχετε υπομονή όμως διότι ο μπακλαβάς τρώγεται την επομένη μέρα για να έχει τραβήξει πολύ καλά το σιρόπι!!!
Ο πιο τέλειος μπακλαβάς φυσικά είναι ο τουρκικός που είναι και ο αυθεντικός με φιστίκι αιγινης και τα πάρα πολλά φύλλα!!ένας κάλος μπακλαβάς έχει 150 φύλλα!!