Τι είναι η σούπερ θρεπτική κινόα και πώς μπορείς να το δοκιμάσεις στην καλύτερη εκδοχή της;

Η κινόα μοιάζει με δημητριακό αλλά δεν είναι. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται συγγενής του παντζαριού και του σπανακιού και αποτελεί μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως: Χαλκός, Μαγγάνιο, Σίδηρος, Ασβέστιο, Φώσφορο και βιταμίνη Β.

Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, που πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών! Σ’ αντίθεση με τις πρωτεΐνες των σιτηρών και του ρυζιού, οι πρωτεΐνες της κινόα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα ενώ είναι γεμάτη από μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παράλληλα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στη θωράκιση του οργανισμού μας. Ποια όμως είναι η πιο γευστική συνταγή για να τη δοκιμάσουμε; Αν συνδυαστεί σε μια σούπα με ρεβύθια, το γευστικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Υλικά

2 φλιτζάνια κινόα
1 1⁄2 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
2 κουταλιές μαργαρίνη
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
1⁄2 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
300γρ. ρεβίθια βρασμένα
1⁄2 φλιτζάνι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας κουταλάκι αλάτι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε την κινόα στο νερό σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 ́, έως ότου απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε ξεχωριστά. Μαλακώνουμε το κρεμμύδι στη μαργαρίνη για 2 ́ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το τζίντζερ, την πιπεριά και το σκόρδο και αφήνουμε για 2 ́ακόμη. Ρίχνουμε στο μείγμα τα ρεβίθια και τον χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 15 ́. Μοιράζουμε σε μπολ το κινόα και περιχύνουμε με τη σούπα.

via

Αν έχετε και εσείς πάθος με την μαγειρική κάντε μας: