Συστατικά

Για τη σούπα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 800 γρ κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος)
  • 200 γρ κόκκινες φακές
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
  • 70 γρ βούτυρο
  • τζίντζερ φρέσκο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
  • νερό και 1 κύβο λαχανικών ή 1 lt ζωμό κοτόπουλο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • μπούκοβο
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • θυμάρι

Για το σερβίρισμα
φύλλα σφολιάτας

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν..
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέτουμε έπειτα τον κουρκουμά, 20 γρ βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.
Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, βάζουμε το ζωμό ή 1 κύβο με 1 λίτρο νερό.

Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 λεπτά έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές και η κολοκύθα.
Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι
Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό από 1 λεμόνι, το μπούκοβο και το τζίντζερ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ζεσταίνουμε ξανά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.
Κατά τη διάρκεια που βράζει η σούπα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το ξύδι. Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν πολύ διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάζουμε τη σούπα μας σε μπολ που αντέχουν την θερμότητα και αλείφουμε τα χείλη τους με αυγό.

Σε κάθε μπολ βάζουμε 1 κ.σ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Από πάνω κολλάμε φύλλο σφολιάτας
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως.

via