Πολλές πό τις παραδόσεις του κόσμου για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Δεν είναι λίγα τα τρόφιμα που επιλέγουν οι άνθρωποι να τρώνε το βράδυ της παραμονής του νέου έτους με την ελπίδα να πάει καλά η χρονιά τους. Τροφές συμβολίζουν τύχη, πλούτο, ευημερία και τοποθετούνται στο γιορτινό τραπέζι προκειμένου ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ας δούμε στη συνέχεια ποια τρόφιμα φέρνουν γούρι σε διάφορα σημεία του κόσμου…

1. 12 ρώγες σταφύλι, Ισπανία/Πορτογαλία – Η κατανάλωσή τους μόλις το ρολόι χρυπήσει 12 θα φέρει καλή τύχη κάθε μήνα του νέου έτους

2. Στρογγυλά σνακ για πρωινό – Την 1η του μήνα στην Αμερική επιλέγουν σνακ σε στρογυλλό σχήμα για να έχει ο νέος χρόνος έναν ολοκληρωμένο και τυερό κύκλο

3. Χοιρινό στο τραπέζι – Οι περισσότεροι λαοί καταναλώνουν χοιρινό στις γιορτές καθώς θεωρείται το πιο τυχερό κρέας. Το γουρούνι συνδέεται με την ευημερία και την καλή ζωή.

4. Ρόδι – Στην Ελλάδα το σπάνε την πρώτη του μήνα και όσο πιο πολλά τα σπόρια του τόση μεγαλύτερη τύχη για τον νοικοκύρη του σπιτιού.5. Ψάρια – Στις χώρες της Ασίας το ψάρι είναι από τα πλέον τυχερά τρόφιμα. Τα λέπια του μοιάζουν με κέρματα, ταξιδεύουν σε ομάδες που δηλώνει ευημερία και πλέουν προς τα εμπρός κάτι που σημαίνει πρόοδο.

6. Noodles – Στην ιαπωνία την παραμονή τα τρώνε ολόκληρα, χωρίς να τα σπάσουν με το σκεπτικό ότι έτσι όλη η χρονιά θα πάει καλά, χωρίς ατυχήματα και κακές στιγμές.

7. Φασόλια πάνω σε χόρτα – Στις χώρες της Ανατολής τα φασόλια πάνω στα πάσινα χόρτα συμβολίζουν τα χαρτονομίσματα.

8. Μαυρομάτικα φασόλια – Στον ανερικανικό Νότο τα εν λόγω φασόλια συμβολίζουν τα κέρματα και την καλή τύχη.

9. Φακές – Στη Βραζιλία οι φακές συμβολίζουν τον πλούτο και δεν λείπουν από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

10. Βασιλόπιτα – Στην Ελλάδα μια πίτα με νόμισμα στο εσωτερικό της κόβεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα του νέου έτους και μοιράζεται στους συνδαιτημόνες, εκ των οποίων αυτός που θα το βρει θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς.

via