Όλοι γνωρίζουμε τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου. Δεν είναι μόνο εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία μας αλλά και βασικό συστατικό στην καθημερινή μαγειρική και παρέχει στον οργανισμό δυνατούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση ασθενειών και παθήσεων. Ένας τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες του σκόρδου είναι μια λαχταριστή σούπα με σκόρδο. Να σας δώσουμε τη συνταγή;

Το σκόρδο χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές για να προλάβει ασθένειες του καρδιακού αλλά και του κυκλοφορικού συστήματος. Πολλοί πολιτισμοί και χώρες έχουν κάποια δική τους παραδοσιακή εκδοχή της σκορδόσουπας και μπορείτε εύκολα να διασκευάσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Είναι πολύ απλή στην προετοιμασία της και σας συστήνουμε να την βάλετε στην διατροφή σας για το καλό το δικό σας και των αγαπημένων σας. Είναι πάμφθηνη και πραγματικά πολύ νόστιμη.

Οφέλη της σκορδόσουπας

-Όσον αφορά την θεραπευτική της δύναμη, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της βλαβερής χοληστερίνης στο αίμα.

-Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

-Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση, δηλαδή την πάθηση που σκληραίνει τα τοιχώματα των αρτηριών. Όσο γερνάμε, οι αρτηρίες μας χάνουν σταδιακά την ευλυγισία τους, το αίμα δεν κυκλοφορεί μέσα τους τόσο εύκολα όσο όταν είμαστε νέοι και έτσι δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Το σκόρδο καθαρίζει τις αρτηρίες και τις κάνει πιο εύκαμπτες.

-Άλλη μια ιδιότητα που έχει το σκόρδο είναι να προλαμβάνει τις θρομβώσεις στο αίμα, επιτρέποντάς του να κυκλοφορεί γρηγορότερα στο σώμα.

-Η σκορδόσουπα έχει και άλλες ενδιαφέρουσες ιδιότητες: ρίχνει τον πυρετό, κόβει τον βήχα, διώχνει τους πονοκεφάλους, ανακουφίζει από τους στομαχικούς πόνους, βοηθά στην αντιμετώπιση του άσθματος και της βρογχίτιδας, μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Μπορούμε πραγματικά και ουσιαστικά να πούμε ότι είναι μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες και αποτελεσματικές θεραπείες που μας έχει δώσει η φύση.

-Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου, του ορθού και του στομάχου. Τα συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο που θα βρείτε στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το φυσικό σκόρδο στην γνωστή του μορφή ή αυτή η σούπα σκόρδου, αφού μερικές φορές χρειάζεται κατά την παρασκευή τους να γίνει αφαίρεση ορισμένων ευεργετικών συστατικών του, όπως της αλικίνης, για να φύγει η μυρωδιά.

Πώς να φτιάξετε σούπα από σκόρδο

Συστατικά για 4 άτομα
1 1/2 κρεμμύδι
5 φέτες ψωμί
1 κομμάτι χοιρομέρι
1 πράσο
1 καρότο
μια χούφτα φρέσκο σκόρδο
2 αυγά
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
λίγος μαϊντανός

Οδηγίες
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τον ζωμό. Βράστε το πράσο, το καρότο και το χοιρομέρι σε μια κατσαρόλα, στην οποία έχετε προσθέσει αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει όλα τα συστατικά. Προσθέστε και τα κλωνάρια του μαϊντανού και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα. Αφού περάσει, δοκιμάστε για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμη, σουρώστε την και αφήστε το ζωμό για το επόμενο βήμα.

Πάρτε ένα τηγάνι. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου και το πιπέρι καγιέν.

Η μυρωδιά θα σας αρέσει πολύ. Όταν το σκόρδο πάρει καστανό χρώμα, προσθέστε τα κομμάτια ψωμιού, τα οποία θα έχετε ήδη τεμαχίσει. Σωτάρετέ τα καλά και έπειτα προσθέστε το κουταλάκι πάπρικα. Τέλος, καλύψτε τα συστατικά με τον ζωμό που φτιάξατε.

Μαγειρέψτε τη σούπα σε μεσαία φωτιά για 25 λεπτά. Μην παραλείψετε να ανακατεύετε καλά.

Τώρα προσθέστε τα δύο ωμά αβγά και αφήστε τα να σφίξουν. Δεν είναι απαραίτητα, αλλά πολλοί προτιμούν τη γεύση τους. Ορισμένες πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η περιορισμένη κατανάλωση αβγών δεν αυξάνει την χοληστερίνη.

Τώρα, βάλτε λίγο λάδι σε ένα άλλο τηγάνι και προσθέστε το φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο. Αφήστε τα κομματάκια του να τηγανιστούν και μετά αφαιρέστε τα από τη φωτιά και στεγνώστε τα για να μην είναι πολύ λαδερά.

Προσθέστε το λάδι με το σκόρδο στην σούπα, για να της δώσετε μια επιπλέον νότα νοστιμιάς. Όταν σερβίρετε τη σούπα, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το πιπέρι, εάν το είχατε προσθέσει σε κόκκους.

Το πιάτο αυτό είναι εξαιρετικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Via