Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) έχει χαρακτηρίσει την κινόα ως το καλύτερο και πιο θρεπτικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή. Αυτό και μονο αρκεί για να τη βάλετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Αν πάλι έχετε ακόμη ενδοιασμούς, ενημερωθείτε παρακάτω για τα σπουδαιότερα οφέλητης:

– Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα
– Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες
– Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου
– Είναι εύπεπτη
– Δεν περιέχει γλουτένη
– Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
– Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου
– Βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα
– Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την επιτυχία που γνωρίζει η κινόα γιατί ναι, είναι υγιεινή, αλλά όχι και η επιτομή της γεύσης, μπορείς να μετατρέψεις το συγκεκριμένο σιτηρό σε βάση για μια πολύ νόστιμη σαλάτα. Αρκεί να της προσθέσεις τα παρακάτω υλικά (τα οποία, σημειωτέον, ταιριάζουν και σε πράσινη σαλάτα):

1. Ξηρούς καρπούς. Οι ψημένοι ξηροί καρποί –όπως φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα ή πεκάν- θα δώσουν τραγανή υφή και βάθος γεύσης στη σαλάτα σου. Αν έχεις το χρόνο και την υπομονή, δοκίμασε να τους ψιλοκόψεις με μαχαίρι, για να έχεις κομμάτια στο ιδανικό μέγεθος. Αντί για ξηρούς καρπούς μπορείς επίσης να προσθέσεις σπόρους –ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους ή σουσάμι, οι οποίοι μάλιστα δεν χρειάζονται κόψιμο.

2. Τυρί. Ιδανική επιλογή είναι ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί, που θα λιώσει στο ντρέσινγκ και θα απλωθεί στη σαλάτα. Αν χρησιμοποιήσεις κάποιο σκληρό τυρί, προτίμησε παλαιωμένο τσένταρ, γκούντα ή παρμεζάνα. Και μπορείς πάντα να επενδύσεις σε ένα κομμάτι φέτα, αποφεύγοντας ωστόσο να τη θρυμματίσεις σε πολύ μικρά κομμάτια.

3. Αποξηραμένα φρούτα. Προσθέτουν μια γλυκιά γεύση στο ρεπερτόριο της σαλάτας σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σταφίδες ή να ψιλοκόψεις ξερά δαμάσκηνα και σύκα, αλλά σε μικρές ποσότητες, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά γλυκό.

4. Λαχανικά. Για να είναι η σαλάτα σου… αληθινή σαλάτα, δεν μπορούν να λείπουν ένα με δύο τουλάχιστον τραγανά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το παντζάρι ή το ραπανάκι. Απόφυγε, από την άλλη, το αγγούρι, γιατί απελευθερώνει πολύ νερό, ή τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, γιατί θα μαραθούν μόλις προσθέσεις το ντρέσινγκ.

via